десерти

Сладки с парченца шоколад

   ПРОДУКТИ

  115 г пудра захар                                                               
  115 г неподсолени масло                                               
  170 г смесено с бакпулвар брашно                                 
  1 супена лъжица  мляко
  1 супена лъжица  светъл рафиниран петмез
  1 чаена лъжица сода бикарбонат
  50 г натрошен на малки парчетца черен
   шоколад
                                                        
    ПОТГОТОВКА    
 
   Загрейте фурната до 165 градуса и намажете с
  мазнина два големи листа фолио за петмез .
                                                             

                                                УКАЗАНИЯ ЗА ПРИГОТВЯНЕ

  • Разбийте с дървена лъжица пудра захар и маслото в дълбока купа ,                                    докато не получите светла пухкава цмес .
  • Пресейте брашното и го прибавете към маслото и захарта .
  • Смесете млякото и петмеза в малък тиган  и ги загрейте  на слаб огън  ,                       докато петмеза се растопи .
  • Добавете содата бикарбонат  в тигана  и разбъркайте . Сместа леко ще се                  разпени.
  • Излейте получената смес  в купата за разбиване при захарта и млякото и            разбъркайте  с дървената лъжица
  • Добавете парченцата шоколад и ги потопете в сместа с голяма метална  лъжи-                   ца .
  • Загребете съссупена лъжица от сместа и оформете малки топчета ; поставете  ги във  фолиото за печене на около пет сантиметра едно от друго.
  • Вземете потопената в брашно вилица  и натиснете двапативсяко топче с нея , за да  разтелете леко сместа.
  • Печете сладките в  затоплената фурна около 10-15 минути,докато добият              златистокафяв цвят .
  • Извадете слатките от фурната и оставететавата да истине  за около 3 минути , а после      ги преместетена скара за охлаждане .
  • Сладките трябва да са хрупкави по краищата ,  но меко посредата .
  • Не ги яще докато са горещи защото щесе распаднат в рацете ви .  
                                             Излизат около 18-20 сладки .




Рецепта за Плодова торта с компот
Необходими продукти
компот от праскови - 1 бр, може и от кайсии
яйца - 4-5 бр.
захар - 1 ч.ч.
брашно - 2 ч.ч.
бакпулвер - 1 бр.
масло
белтъци - 2 бр.
пудра захар - 2 с.л.

Приготвяне
Плодовете от компота се изваждат от сока, за да се отцедят. Нареждат се в тавичка, намазана обилно с масло.

Разбиваме продуктите - яйца, захар, брашно-пресято заедно с бакпулвера. Получава се гъста каша, която изсипваме върху плодовете.

Печем във фурна на 180 градуса.

Като извадим сладкиша от фурната го обръщаме в тортена чиния и го напояваме веднага със сока от компота.

По желание украсяваме с разбит белтък с пудра захар /2 белтъка - 2 с.л. захар/ когато изстине. Може да се сложат и бадеми или други ядки.

Да ви е сладко!







Рецепта за Домашна Шоколадова Торта
Необходими продукти
масло - 6 с.л.
кафе - 1 ч.ч.
мътеница - 1 ч.ч.
яйца - 2 броя
захар - 1 ½ ч.ч.
брашно - 1 ¼ ч.ч.
какао - ½ ч.ч. на прах
бакпулвер - 1 ч.л.
сода - 1 ¾ ч.л. бикарбонат
ванилова есенция - 2 ч.л.
сол - 1 ч.л.
сметана - 2/3 ч.ч. пълномаслена, за ганаша
шоколад - 200 г нарязан, със сладко-горчив вкус, за ганаша
бял шоколад - 450 г за стърготините
ядки - по избор, за поръсване

Приготвяне
Предварително загрейте фурната на 180 градуса. Разтопете маслото с кафето и добавете мътеницата. Сложете яйцата и захарта в купата на миксера и ги разбийте на ниска скорост.

Добавете едно след друго брашното, солта, какаото, бакпулвера и содата. Разбивайте ги докато се смесят. Прибавете ванилията и сместа с кафето, след което отново разбийте добре.

Можете да използвате няколко чашки или тавичка за торта. Напръскайте я с готварски спрей с растително олио и изсипете сместа в нея. Печете 15-20 минути.

За да приготвите ганаша загрейте сметаната в тенджера с дебело дъно, докато започнат да се образуват мехурчета по ръба и. Сипете шоколада в по-големина купа.

Добавете половината от сметаната и ги оставете да престоят 30 секунди, за да се разтопи шоколада. Разбъркайте, за да получите еднородна смес. След това добавете останалата сметана и отново разбъркайте.

Извадете тортата от тавичката или формичките и я оставете да изстине върху решетка, поставена над тава покрита с пергаментна хартия. Когато изстине, намажете тортата обилно с ганаша и изчакайте излишния да се оттече. Преместете шоколадовата торта върху поднос.

По желание може да приготвите шоколадови стърготини от бял шоколад. С помощта на белачка за зеленчуци изрежете тънки парченца шоколад и декорирайте тортата с тях. Друг вариант е да поръсите с натрошени ядки по избор.