Сладки с парченца шоколад
ПРОДУКТИ115 г пудра захар
115 г неподсолени масло
170 г смесено с бакпулвар брашно
1 супена лъжица мляко
1 супена лъжица светъл рафиниран петмез
1 чаена лъжица сода бикарбонат
50 г натрошен на малки парчетца черен
шоколад
ПОТГОТОВКА
Загрейте фурната до 165 градуса и намажете с
мазнина два големи листа фолио за петмез .
УКАЗАНИЯ ЗА ПРИГОТВЯНЕ
- Разбийте с дървена лъжица пудра захар и маслото в дълбока купа , докато не получите светла пухкава цмес .
- Пресейте брашното и го прибавете към маслото и захарта .
- Смесете млякото и петмеза в малък тиган и ги загрейте на слаб огън , докато петмеза се растопи .
- Добавете содата бикарбонат в тигана и разбъркайте . Сместа леко ще се разпени.
- Излейте получената смес в купата за разбиване при захарта и млякото и разбъркайте с дървената лъжица
- Добавете парченцата шоколад и ги потопете в сместа с голяма метална лъжи- ца .
- Загребете съссупена лъжица от сместа и оформете малки топчета ; поставете ги във фолиото за печене на около пет сантиметра едно от друго.
- Вземете потопената в брашно вилица и натиснете двапативсяко топче с нея , за да разтелете леко сместа.
- Печете сладките в затоплената фурна около 10-15 минути,докато добият златистокафяв цвят .
- Извадете слатките от фурната и оставететавата да истине за около 3 минути , а после ги преместетена скара за охлаждане .
- Сладките трябва да са хрупкави по краищата , но меко посредата .
- Не ги яще докато са горещи защото щесе распаднат в рацете ви .
Необходими продукти
компот от праскови - 1 бр, може и от кайсиияйца - 4-5 бр.
захар - 1 ч.ч.
брашно - 2 ч.ч.
бакпулвер - 1 бр.
масло
белтъци - 2 бр.
пудра захар - 2 с.л.
Приготвяне
Плодовете от компота се изваждат от сока, за да се отцедят. Нареждат се в тавичка, намазана обилно с масло.Разбиваме продуктите - яйца, захар, брашно-пресято заедно с бакпулвера. Получава се гъста каша, която изсипваме върху плодовете.
Печем във фурна на 180 градуса.
Като извадим сладкиша от фурната го обръщаме в тортена чиния и го напояваме веднага със сока от компота.
По желание украсяваме с разбит белтък с пудра захар /2 белтъка - 2 с.л. захар/ когато изстине. Може да се сложат и бадеми или други ядки.
Да ви е сладко!
Необходими продукти
масло - 6 с.л. кафе - 1 ч.ч.
мътеница - 1 ч.ч.
яйца - 2 броя
захар - 1 ½ ч.ч.
брашно - 1 ¼ ч.ч.
какао - ½ ч.ч. на прах
бакпулвер - 1 ч.л.
сода - 1 ¾ ч.л. бикарбонат
ванилова есенция - 2 ч.л.
сол - 1 ч.л.
сметана - 2/3 ч.ч. пълномаслена, за ганаша
шоколад - 200 г нарязан, със сладко-горчив вкус, за ганаша
бял шоколад - 450 г за стърготините
ядки - по избор, за поръсване
Приготвяне
Предварително загрейте фурната на 180 градуса. Разтопете маслото с кафето и добавете мътеницата. Сложете яйцата и захарта в купата на миксера и ги разбийте на ниска скорост. Добавете едно след друго брашното, солта, какаото, бакпулвера и содата. Разбивайте ги докато се смесят. Прибавете ванилията и сместа с кафето, след което отново разбийте добре.
Можете да използвате няколко чашки или тавичка за торта. Напръскайте я с готварски спрей с растително олио и изсипете сместа в нея. Печете 15-20 минути.
За да приготвите ганаша загрейте сметаната в тенджера с дебело дъно, докато започнат да се образуват мехурчета по ръба и. Сипете шоколада в по-големина купа.
Добавете половината от сметаната и ги оставете да престоят 30 секунди, за да се разтопи шоколада. Разбъркайте, за да получите еднородна смес. След това добавете останалата сметана и отново разбъркайте.
Извадете тортата от тавичката или формичките и я оставете да изстине върху решетка, поставена над тава покрита с пергаментна хартия. Когато изстине, намажете тортата обилно с ганаша и изчакайте излишния да се оттече. Преместете шоколадовата торта върху поднос.
По желание може да приготвите шоколадови стърготини от бял шоколад. С помощта на белачка за зеленчуци изрежете тънки парченца шоколад и декорирайте тортата с тях. Друг вариант е да поръсите с натрошени ядки по избор.