Рецепти за Зеленчукови Ястия


Рецепта за Пюре в глинено гърне
Необходими продукти
картофи
прясно мляко
масло
сирене
кашкавал


Приготвяне
Картофите се сваряват, обелват и пасират, прибавя се масло и мляко на око да стане пухкаво пюре. Сипва се в глинено гърне.

Поръсва се обилно със краве сирене, кашкавал и каквото там друго сирене имате.

Запича се на фурна.

Може да се поръси със подправки чубрица червен пипер!

Така приготвеното пюре може да се използва за гарнитура към пържоли, кюфтета, риба и др.

Продуктите се избират спрямо големината на гърнето, което имате, така че, да покрият поне 3/4 от гърнето!





Рецепта за Ориз с праз на фурна

Необходими продукти
праз - 2-3 стръка
ориз - 300-350 г
доматено пюре - 2 с.л. или 2 домата
магданоз
чубрица
сол - на вкус
черен пипер - на вкус
маслини - по желание
олио
яйца - 2 броя
кисело мляко - 1/2 кофичка
брашно - 1-2 с.л.



Приготвяне
В олио задушете 2-3 стръка праз лук, като бялото на праза се реже на по-едро, а зеленото на ситно. Запърженият праз се изсипва в тава, добавя се предварително измитият ориз, сол, магданоз и чубрица и доматеното пюре.

Доливат се 3 чаша вода и се пече до набъбването на ориза. Загрейте малко олио в тиган и запържете брашното, прибавете разбитите яйца и кисело мляко и бъркайте енергично до леко сгъстяване. Излейте полива върху ориза и печете до златист загар.

Поднесете ястието като гарнитура към печени пържоли.






Рецепта за Картофи с доматен сос и сирене
Необходими продукти
картофи - 1 кг пресни, малки
домати - 3 броя
сирене - 150-200 г натрошено
лук - 1 глава
сметана - 2 с.л. готварска
олио - 150 мл
червен пипер - 1 щипка
черен пипер
копър - 2 стръка
масло - за задушаване
сол

Приготвяне
Картофчетата се почистват и сваряват в леко подсолена вода. Когато са полуготови, ги отцедете и ги запържете в голям тиган със сгорещено масло. Добавете им малко от подправките и наситнения копър.

В друг тиган се сгорещява олио и се запържва лукът. Добавят се пасираните домати и подправки. Сосът се вари, докато се посгъсти. Накрая се добавя сметаната и се разбърква.

Поднесете картофите, поляти с част от соса и с натрошено сирене.




Рецепта за Картофи по немски
Необходими продукти
картофи - 1 кг
брашно - 4 с.л. царевично
яйца - 2 броя
пармезан - 100 г настърган
червен пипер - 1 щипка
копър - 4–5 стръка
кимион - 1 щипка
кориандър - 1 щипка

Приготвяне
Царевичното брашно, подправките и настърганият Пармезан се смесват в купа. Картофите се измиват с четка, не се белят и се нарязват на едри парчета, с дебелина около 2 см.

Сваряват се до полуготовност, след което се отцеждат от водата. Всяко парче картоф се овалва в разбитите яйца след което в царевичното брашно с подправките.

Пържат се в обилно количество олио или във фритюрник до златисто.